woensdag 6 juni 2012

PhilBosmansplein?

Naar aanleiding van de omdoping van het Royerplein naar Phil Bosmansplein is er nogal wat discussie geweest. Zoals op de laatste hearing van de Gemeente met de inwoners van Roy naar voren is gekomen, zijn er ook brieven geschreven naar de Gemeente waarin de plannen werden bekommentarieerd en waarin ook suggesties werden gedaan. Deze brieven zijn openbaar en ik kan ze hier dus met een gerust hart publiceren.
De Gemeente heeft in zijn algemeenheid het eerbetoon aan wijlen Phil Bosmans voortvarend aangepakt. Ik ben benieuwd hoe het monument dat Jo Klaps op vraag van de Schepen van Cultuur, Meg Van Hoef, heeft ontworpen  en waarvan in een publicatie al een tipje van de sluier is opgetild, er uit gaat zien. Het wordt geen klein kunstwerk, zoveel is al duidelijk. Jo heeft met het herdenkingsmonument voor Johan Clijsters ("het Clijsterpad") zijn sporen natuurlijk ook al wel verdiend.
&&&


Hier volgen de brieven die ingestuurd zijn:

Aan Burgemeester en Schepenen

Meeuwen-Gruitrode

Lode Ceyssens, Johan Bongaerts, Wendy Bosmans, Kurt PLessers, Meg van Hoef

Gruitrode, 07-03-2012

betreft: eerbetoon Phil Bosmans

Geachte Burgemeester, beste Lode, beste Johan, Wendy, Kurt, Meg
Gaarne geef ik een reactie op het voornemen van Burgemeester en Schepenen van Meeuwen-Gruitrode om het Royerplein om te dopen tot PhilBosmansplein. Ik stel voor om redenen die ik hier nader uit de doeken zal doen, dit voornemen te heroverwegen en in plaats daarvan over te gaan tot het oprichten van een standbeeld.

Ik wil graag voorop stellen dat ik van harte instem met  een passend eerbetoon op zich. Het is heel bijzonder als een telg van zo'n dorp als Gruitrode, waar hij geboren is, internationaal zoveel roem vergaart. Roem die hem verleend is om zijn buitengewone verdienste als dichter, iemand die met zijn doorvoelde werken troost en bemoediging heeft gebracht bij zeer, zeer velen, en dat wereldwijd.

Phil was niet voor niets ereburger van Meeuwen-Gruitrode, een positie die weinigen gegeven is. Nu hij niet meer onder ons is moeten we er ons over bezinnen, hoe we hem op gepaste wijze naar de toekomst toe kunnen eren en hoe we tegelijk daarmee als Gemeenschap de waarden waar Phil voor stond kunnen onderstrepen en uitdragen. Het eerste waar je dan aan denkt is om heel de mens Phil Bosmans in herinnering te houden, voor onszelf en voor hen die na ons komen, en hoe kan dat beter dan met een passend monument, waarbij ik denk aan een standbeeld dat hem, met een onderschrift, als persoon uitbeeldt.

Met alle respect voor overleg en besluitvorming, vind ik, en anderen met mij, het omdopen van het Royerplein te mager en niet in evenwicht met het belang van de persoon. Ik wil dan ook van harte aanbevelen om het principebesluit van het Gemeentebestuur dienaangaande te heroverwegen, en in tweede instantie alsnog te besluiten tot het oprichten van een monument in de vorm van een standbeeld. Ik stel me persoonlijk beschikbaar om aan de uitvoering van een dergelijk besluit zowel in theorie als praktijk mee te werken.

Overigens kan ook beide gebeuren: eerbetoon met een naam èn een beeld.

Ik wijs er op dat er bij deze brief een bijlage gevoegd is, waarvoor ik aandacht vraag.

met hoogachting en met

vriendelijke groet,


Kees van Dongen,

&&&



Aan Burgemeester en Schepenen

Meeuwen-Gruitrode

Lode Ceyssens, Johan Bongaerts, Wendy Bosmans, Kurt PLessers, Meg van Hoef



Gruitrode, 07-03-2012

betreft: eerbetoon Phil Bosmans


bijlage:
Ik wil U in samenhang met het in mijn brief gestelde graag nog het volgende voorhouden:

U heeft het principebesluit genomen tot een naamsverandering van het Royerplein. Los van de vraag of dit de meest charmante en doelmatige manier is om een prominent persoon te eren,vind ik dat U bij de daaropvolgende aanloop tot effectuering van dit besluit kennelijk maar weinig aandacht heeft gehad voor de belangen van de bewoners aan het Royerplein. Een persoonlijke mededeling was toch wel op zijn plaats geweest; ik heb die "L"ode gemist...Immers zij worden als dit plan doorgaat nu geconfronteerd met de zakelijke consequenties. Zij moeten adreswijzigingen gaan versturen (kaarten en postzegels), en moeten er voor zorgen dat de post nagestuurd wordt naar het nieuwe adres. Daar zijn kosten aan verbonden en ik vind dat de bewoners aan het Royerplein daarvoor schadeloos gesteld moeten worden.

Het gaat niet om idiote bedragen, maar toch, zorgvuldigheid in deze is gewenst.

Kees van Dongen


Op beide brieven heb ik geen reactie ontvangen. Ik mag toch aannemen dat de brief op de juiste bureau's is terecht gekomen. Ook op de hearing is er vanuit de Gemeente niet op de brief ingegaan. Dat is jammer en ook niet terecht, immers de Gemeente heeft zelf op de mogelijkheid van inspraak gewezen. Dat is toch meer dan een formaliteit? Of worden alleen van de "autochtonen" reacties ingewacht? Nee, dat kan ik niet geloven.

Hier heb je de bekendmaking op het Royerplein:
 do

Wat staat er in deze bekendmaking? Lees zelf maar (foto links):
bekendmaking op het Royerplein
Het is in feite naast een bekendmaking ook een uitnodiging om opmerkingen en eventuele bezwaren in te dienen.

Het is een goede zaak dat de gemeente inwoners bij haar beleid betrekt om zoveel mogelijk rekening te houden met ingediende kanttekeningen en bezwaren. Ik voor mij en vele anderen zouden tevreden zijn geweest met de plaatsing van een passend monument om Phil te eren. Een naamsverandering voor het plein is dan niet meer nodig, en is in feite dubbelop. Vergis je trouwens niet wat een naamsverandering voor moeite met zich meebrengt voor de aan het Royerplein wonende Royenaren, waaronder ikzelf, die adreswijzigingen moeten versturen en de ellende krijgen van verkeerde adressering. De gemeente mag de betrokken inwoners de privékosten van deze virtuele verhuizing vergoeden (postzegels, kosten  automatische nazending). Dat zal de gemeentesecretaris Jos ook wel gaan doen, denk ik.

&&&


kopie email aan secretaris Jos Berben :
(enigzins gewijzigd)
Kees van Dongen
11:31 (22 uren geleden)
aan Jos

Dank je voor je reactie Jos. Prachtig dat de nagedachtenis van Phil B zoveel aandacht krijgt. Ook het ontwerp van Jo Klaps, dat centreert rondom huiselijke gezelligheid zal de goedkeuring van velen, en zeker van de ouderen, kunnen wegdragen.

Met de naamsverandering is het een ander verhaal. Ik was daarnet in gesprek met mijn buurman Sjaak en daarbij bleek hoe ook hij een omdoping van het Royerplein betreurt. Zeker waar er nu zo'n indrukwekkend monument opgetrokken gaat worden zou het plein zijn naam best kunnen blijven houden: een monument voor Phil Bosmans op het Royerplein. Dat klinkt toch beter dan "een monument voor Phil op het Phil Bosmans-plein. Dat is dubbelop en dat voor zo'n bescheiden man als Phil was. Daar is onder de mensen die ik ontmoet heb ook weinig begrip voor. Naar mijn mening heeft Sjaak overigens heel goede ideeën over de situering en entourage voor het op te richten monument. Naar ons beider gevoelen zou dat het best geplaatst kunnen worden aan de kant van de school, ergens nabij de petanquebanen,en inderdaad in een gezellige uitnodigende entourage, zodat het monument als het ware een geheel wordt met de naaste omgeving van het plein in een totale sfeer van dorpse huiselijkheid. De markt zou dan moeten verkassen naar de andere kant (grenzend aan de Weg naar Opoeteren). Toeristen en anderen, die parkeren op het "PhilBosmansplein" (nee hoor het klinkt niet lekker), dus toch maar Royerplein, kunnen dan op een veilige manier, en weg van de racebaan naar Opoeteren, via de straat waar Sjaak en ik wonen, langs "het huidige Royerplein" dus, op hun gemak richting CC cultuurpunt wandelen en kunnen daar dan of linksaf gaan naar het nieuw aan te leggen wandeltracee, of rechts af via de Roysestraat en dan verderop of naar de Commanderij kunnen wandelen of als eerste het wandeltracee kiezen. Veel bezoekers zullen wel eerst willen gaan wandelen en pas achteraf een hapje willen eten, en in de winkel op het kasteel (en later na restauratie in de boerderij) wat van hun gading uitzoeken.

We moeten overigens niet alleen denken aan de toeristen, die al dan niet komen; ook wij inwoners van Roy mogen het gezellig hebben onder elkaar, en ik heb het dan niet alleen over de bewoners aan het Royerplein. Gezelligheid die er nu ook is nabij de petanque banen bijvoorbeeld. Ik geloof dat dit element meer aandacht zou mogen krijgen in alle plannenmakerij.

Jos, het karakter van Gruitrode is met al die nieuwbouw van appartementen(complexen)  wel erg ingrijpend aan het veranderen. Het landelijke karakter van Roy komt meer en meer in de verdrukking. Daar komt dan nog bij dat die app.complexen vaak niet de schoonheidsprijs verdienen, noch wat betreft bouw, noch wat betreft situering. Zo zit het complex aan de weg naar As, zo pal naast de weg  als een gevaarlijke "steen"puist" op de naaste omgeving, en de situering daarvan brengt het pand cafe/kapsalon zwaar in de verdrukking. Jammer. Heeft Coen hier misschien vergeten een steekje op te halen?
(deze mail heb ik inhoudelijk wat gewijzigd en aangevuld).

vriendelijke groet,

Kees

&&&



Geen opmerkingen:

Een reactie posten