zaterdag 12 februari 2011

Yoechei, een orchidei

Ach, nu eens echt wat leuks. Clair, een vriendin van mij, was plannen aan het maken voor een wereldreis van drie maanden. Nee, nee, niet met mij, en daarin zit hem net nou de clue.  Ik werd ingeschakeld om als achterblijver en vriend de zorg voor enkele planten op me te nemen.
Clair is namelijk een plantenliefhebber, iemand met donkergroene vingers. En ze moest de zorg voor haar planten overdragen aan ons die achterbleven. Nou prima, dat hadden we graag voor haar over. Die reis moest ze ook onbezorgd kunnen maken vonden wij, de achterblijvers. Ze had nogal wat te stellen gehad op medisch gebied en we gunden haar die reis van harte. Haar prachtige tuin zou bijgehouden worden door de buren, en of ik me maar wilde ontfermen over haar twee orchidee planten. Nou zijn orchideen niet zo heel moeilijk te verzorgen. Elke dag wat water geven en uiteraard oppassen met tocht. Maar dat is logisch, daar kan niets of niemand tegen. Ikzelf ook niet.

Ik kon de planten kwijt in de keuken voor het raam. Ervoor zorgen dat ze voldoende water kregen was het belangrijkst. Ik heb ze dus op een bakje  met grind gezet, en het bakje gevuld met water. Zo was er altijd vocht aanwezig onder de bloempot. En jawel hoor, er begint een bloeistengel uit te groeien, en rap. In de loop van enkele dagen was het ding behoorlijk uitgegroeid, en heel opmerkelijk, was zo stevig dat hij gewoon zo schuin weg de ruimte in stak. De bloemknoppen kwam later, en ook die namen snel in omvang toe. Nu staat er een bloemknop open; getransformeerd tot een prachtige orchidee. Kijk maar eens  op de foto. De plant is nu niet te vervoeren, en blijft hier dus mooi staan. Ik heb haar nu een plaatsje gegeven in de woonkamer en ik geniet er dagelijks van.

donderdag 10 februari 2011

van Jasmijn tot Vlinderstruik

Gisteren had ik een probleempje met de editor van dit Blog: ik kon geen hoofdletters maken. Nu lijkt het weer wel te lukken, nou, heh, heh, des te beter. Het staat anders zo slordig heh.


Ik was vandaag even bij een vriendin op bezoek. Ze heeft een prachtige tuin, die nu net uit de winterslaap aan het ontwaken is. De Winterjasmijn bloeit nog volop, prachtig met die mooie gele bloempjes zo tegen de schutting aan. Van de Ribes en de Forsythia  beginnen de knoppen al behoorlijk op te zwellen. De Vlinderstruik staat al volop in de jonge scheuten. Die had teruggesnoeid moeten worden. Hm, vergeten, foutje. Maar dat kan nu ook nog wel. Het is nog aan de frisse kant en ideaal om te snoeien.






Haiku


dol op jasmijn
zie ik  uit naar de winter
lieflijk haar knipoog





Ik heb er gisteren nogal stevig overheen gestapt: langs de Kerk, over Muisvenstraat, eerste rechts, eerste links: en dan alsmaar rechtdoor via de Josef Coenegrachtsstraat en Paardenkerkof , einde links en weer terug via de  Muisvenstraat. Toch drie kwartier stevig doorstappen. Ik heb me vandaag daarom maar eens een beetje gedeisd gehouden. Het is nu ook niet zo'n mooi weer als gisteren en eergisteren. Dat was puur genieten.
Ik probeer wat conditie op te bouwen voor de komende wandelingen langs de A-Beek met Natuurpunt. Ik moet er wel wat aan doen, dat is zeker. Maar, ik ben begonnen, en dat zal zijn vruchten wel afwerpen.

woensdag 9 februari 2011

Goudgele katjes

De natuur wacht ongeduldig tot het weer zo ver is. Je ziet het aan de duiven, mannetje en vrouwtje; ze zitten naast elkaar, klaar om het spel van het leven weer aan te vangen. Zouden het de koppels van vorig jaar zijn? Ik zou het bijna hopen. Dat zou toch mooi zijn, of niet? Idem dito de kauwtjes. Die zijn echt trouw, ja hoor.












Warempel, de wilgen staan ook al in bloei. Het lijkt wel steeds vroeger voorjaar te worden. Het is pas 8 februari en katjes volop. De Forsythia staat trouwens ook al op springen. Die wil maar al te graag zijn takken af staan om mee te nemen naar binnen, ze in een vaas te zetten, om tot bloei te komen in de huiskamer.
Kortom, de Lente staat op barsten, tegelijk met de knoppen aan de Rhododendrons. En ikzelf heb er ook zin in. Lekker openbarsten en volop leven. En jij? Ja, natuurlijk wel. Wie niet trouwens?Vanmiddag heb ik net als gisteren bij Leny, een goede vriendin, heerlijk in de serre in de zon gezeten. Ja, ja, bij een glas rode wijn. Na zo'n strenge winter is het extra genieten. Dat licht heh! Ach, wat leeft een mens daar van op.


Haiku

gewillig zijn ze


die goudgeel gesponnen katjes

het zal er stuiven



Een doorstart












Wat ik dezer dagen op mijn wandelingen zo leuk vind om te zien, zijn de kauwtjes die zo hoog in de bomen zitten te vergaderen, hier in een paar berkenbomen, en ja, ze zitten altijd als koppels. Er zijn ook al een paar koppels houtduiven te zien. Een een overijverige doffer is alweer aan het koeren. Ze zijn alweer bij elkaar en wachten op de Lente... net als ik. Maar ja, ik ben alleen, en dat is toch anders...



De nieuwe Apotheek bereikt binnenkort het hoogste punt. Dat wordt pinten pakken. Het wordt een flink bouwwerk, maar het gaat dan ook een gezin en de apotheek herbergen.

Foto's die op mijn wandelingen maak zet ik als vanouds op

Er is meer:
ik heb een nogal lijvig boek geschreven. Heb je daar belangsteling en wil je het inzien of lezen? Wel dat kan.. Neem maar contact met me op.

titel van het boek: Pas de Dieux, Deel 1 – deel 5
(let op de bewuste gelaagdheid in de titel)
introductie:

Het schijnt zo te zijn dat een man in zijn leven drie belangrijke doelen nastreeft, die ingebed zijn in drie achtereenvolgende levensfasen: in de eerste fase heeft hij vurig lief en verwekt een kind; in de tweede fase bouwt hij iets op vanuit zijn persoonlijke inspiratie en gedrevenheid, of hij doet er in elk geval zijn uiterste best voor; en in de derde fase schrijft hij een boek. In die laatste fase gaat hij terug kijken en geeft hij zich rekenschap van de sporen die hij in het gemeenschappelijke landschap getrokken heeft. Dan kan zijn levenservaring uitgroeien tot het wijze inzicht dat alles één is en dat het al-een zijn ten diepste de kern vormt van zijn alleen zijn. Dat kan hem helpen zijn toenemende aftakeling en groeiende eenzaamheid te accepteren en in vrede te komen met zichzelf en zijn leven. Dat is geen zoetsappig proces; integendeel, mij heeft het in elk geval pittige confrontaties opgeleverd. Maar daarnaast ook het plezier en de genoegdoening van het overdenken en opnieuw doorleven en plaatsen van opvattingen, beslissingen, handelingen en lotgevallen, in een bredere werkelijkheid van mens zijn.



Dit boek is voor een belangrijk deel autobiografisch. Het lijkt me goed om in deze intro aan te geven hoezeer mijn leven en dat van mijn omgeving beinvloed is door de ziekte hyperthyreoidie waaraan ik zonder het te weten jarenlang geleden heb. Een aandoening die een enorme impact heeft gehad op mijn lichamelijk en psychisch welzijn, en op mijn functioneren als mens in mijn gezin, in mijn werk en in de samenleving. Het is een persoonlijk drama, dat dit veel en veel te laat en tenslotte door mijzelf is onderkend. Ik hoop dat het een waarschuwing is voor degenen die in medisch/psychologische zin verantwoordelijkheid dragen.
Ik heb mijn boek geschreven. Nu weet je gelijk dat ik niet alleen versleten sokken heb, ik stop ze nooit, al was ik ze wel, maar dat ik er ook zelf een aan het worden ben. Ik heb echter gaande de weg over de smalle paadjes van mijn leven veel van de persoonlijke inspiratie die mijn leven gemotiveerd heeft teruggevonden en daar ben ik verheugd over. De wijsheid in de Yin en Yang paradox is een vertrouwd en existentieel gegeven geworden. Veel daarvan is ook de novo opgedolven in conversaties bij sigaar en borrel al redenerend, luisterend en beluisterend. Al heeft de inhoud van dit werk een autobiografisch trektje, niets in minder waar. Het meeste van wat ik vertel is òf verzonnen, of aangedikt, of sterk verzwakt, òf fictie, wat allemaal op hetzelfde neerkomt: elke gelijkenis met mijzelf of anderen berust op een merkwaardig toeval. Kom eens op de koffie, dan roken we samen een sigaar.